Potrawy regionalne

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego - Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 | woj. opolskie | nr telefonu: +48 500 367 730 | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360

Specjalizacja przedsiębiorstwa

Potrawy regionalne to ważna część polskiej kultury. Poznań kojarzy się z pyrą z gzikiem, Toruń z piernikami, a Podlasie z babką ziemniaczaną. Polskie potrawy regionalne przyciągają turystów z całego świata! Obcokrajowcy zachwycają się naszymi pierogami czy żurkiem i tęsknią za nimi po powrocie do swojego kraju. Polska dba o nasze tradycje w kuchni, dlatego powstają specjalne instytucje, które pilnują składów potraw, zajmują się ich promocją oraz dbają o ich renomę. Jedną z takich instytucji jestKonsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego.

Kołacz śląski

Kołacz śląski to zazwyczaj słodki wypiek z ciasta drożdżowego. Jest znany w naszej historii już od X wieku. Na początku był wypiekany tylko na szczególne okazje - przede wszystkim śluby. Występuje w różnych wersjach, do najpopularniejszych należą: kołocz z serem, kołocz z makiem, kołocz z jabłkiem oraz kołocz z posypką. Każdy z wyrobów, aby był uznany za kołocz śląski, musi być upieczony zgodnie z oficjalnym przepisem. Szczegółową recepturę można znaleźć na stronie internetowej Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego.

Oferta: Kołacz śląski

Dodatkowe informacje

kolocz.info

kolocz.info

kontaktkolocz.info

Otwarte w godzinach:

Poniedziałek08:00-16:00
Wtorek08:00-16:00
Środa08:00-16:00
Czwartek08:00-16:00
Piątek08:00-16:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte

Podobne z tej kategorii:

Pub w Warszawie

Piwo Ursynów